De unga är framtidens Transportare! Årets kamrat 2024

Nyhet 27 aug. 2024

Transport avdelning 5 – Stockholm har rivstartat året med att storsatsa på att åka ut mer till våra yrkesförberedande gymnasieskolor under våren 2024.
De unga är framtidens Transportare!

Vi tror att det är en jätteviktig insats som tyvärr (likt mycket) legat på vänt under pandemin. Därför är det riktigt roligt att vi nu äntligen fått komma i gång på riktigt. Dels är det viktigt att besöka nyutbildade lastbilschaufförer för att kunna ge kom­mande generations yrkesförare en större förståelse för fackets historia och hur den svenska modellen vuxit fram i vårt samhäl­le. Dels för att vi vill förmedla viktig infor­mation och ge gymnasieelever goda kun­skaper inför det kommande arbetslivet.

I december påbörjade jag arbetet med att kontakta skolor för att boka in ett upp­startsmöte, där vi bland annat ville gå ige­nom vilken information vi skulle infor­mera om i årskurs 2, 3, Komvux (VUX) och SFL (Svenska för lastbilsförare). Tyvärr var det inte många skolor som svarade var­ken på telefonsamtal eller mejl men när vi till slut fick inbjudningar till programrå­den fick vi direktkontakt med ämneslärare och kunde då påbörja arbetet med att boka in skolinformationer. Av de nio skolor vi har inom vår Stockholmsgräns fick vi besöka fyra transportgymnasier samt ett Komvux för väktare. Vi höll sammanlagt nio skolinformationer, varav en var för VUX tillsammans med klassen SFL på STFG (Stockholms Transport- och For­donstekniska Gymnasium) samt en på Moa lärcentrum för Vux-väktare, vilket resulterat i att vi totalt genomfört skolin­formation och facklig introduktion för 135 elever under våren 2024, vilket blir siffran att bräcka till nästa år.

En nyhet som vi överraskade skolorna och framför allt eleverna i årskurs 3 med var att vi på studentdagen skulle komma ut på ytterligare ett besök och tilldela en avgångselev ett stipendium på 2000 kr samt ett diplom med utmärkelsen ”ÅRETS KAMRAT”.

Kriterierna för att bli tilldelad detta pris var att under gymnasietiden ha:

- Uppvisat goda omdömen i sin och andras arbetsmiljö.

- Skapat en trevlig gemenskap i klassen.

- Uppvisat gott kamratskap.

 

Varför är det så viktigt att vi kommer ut och informerar de unga samt nya i landet då? Jag frågar vår ombudsman Mikael Ladman varför han brinner för detta.

 

Varför behöver Transport vara ute på gymnasieskolor?

– För att ge kunskaper till elever om vad de bland annat ska kräva när de börjar arbeta. De är våra framtida presumtiva medlem­mar, om de inte vet vad de ska kräva vid anställning kan det leda till fel lön och lö­nedumpning.

 

Hur tycker du att årets skolinformationer gått?

– Det är alltid kul att komma ut till sko­lorna för att sprida kunskap och berätta om egna erfarenheter. Kunskapen om svensk arbetsmarknad är tyvärr inte till­räckligt stor idag och därför är det viktigt att vi får komma ut och förmedla fakta om verkligheten.

 

Hur ser du på framtiden?

– Jag hoppas att vi får besöka fler skolor framledes! Förhoppningsvis leder det till att många fler unga får rätt lön när de kommer ut i arbetslivet och inte behöver kontakta oss direkt eller bli utnyttjade.

 

Vad bidrar stipendiet till för eleven, tror du?

– Det ligger i fackföreningsrörelsens intres­se att det ska finnas ”goda kamrater” i såväl skolan som i det framtida arbetslivet och att i övriga livet vara en god förebild.

Slutligen hoppas vi självklart på att få möj­ligheten att besöka alla våra skolor nästa år. Att utöka antalet medlemmar som vill föl­ja med ut samt informera morgondagens transportare och ta på sig det eminenta uppdraget som skolinformatör.

 

Carolina Nolasco