KRÖNIKA: För många är semestern en vånda

”Hemma hela sommaren” av Elin Johansson och Ellen Ekman. Bild: Rabén & Sjögren
Nyhet 27 aug. 2024

Strax innan midsommar släppte LO rapporten Semester-och fritidsvanor för arbetare och tjänstemän. Rappor¬ten visar att det är stora skillnader mellan arbetare och tjänstemän i hur de planerar och genomför sina semes¬trar, samt vilka aktiviteter de ägnar sig åt på sin fritid. Ekonomiska resur¬ser och arbetsvillkor är centrala fakto¬rer som påverkar dessa skillnader. Här kommer några siffror ur rapporten:

• År 2022 uppgav endast cirka hälften av arbetarna att de åker på en semesterresa minst en vecka, att jämföra med 70 % av tjänstemännen.

• 3,5 % av arbetarna uppger att de inte har råd med en veckas semester årligen. Mot­svarande siffra för tjänstemän är 3,8 %.

• 10,8 % av arbetarna har inte råd att regelbundet delta i någon fritidsaktivitet som kostar pengar. Motsvarande andel för tjänstemän är 4,1 %.

2022 var medellönen för arbetare 29 300 kronor i månaden och för tjänstemän 45 100 kronor. Arbetare tjänar alltså 54 % mindre än tjänstemän. Det handlar alltså om 15 800 kronor mindre varje månad, men det handlar inte blott och bart om pengar, utan även andra faktorer som till exempel arbetsbelastning och möjligheten till flexibla arbetstider spelar in. Tjänste­män tenderar också att ta ut fler semester­dagar än arbetare, vilket delvis kan förkla­ras med att tjänstemän har bättre avtal.

Apropå avtal har tjänstemän ofta tillgång till företagets fritidsanläggningar, subven­tionerade aktiviteter, rikskuponger (även känt som Edenred) och andra förmåner som arbetare bara kan drömma om. Tjäns­temän rapporterar också i högre utsträck­ning att de känner sig utvilade efter sin semester jämfört med arbetare. Stress och ekonomiska bekymmer spelar en större roll för arbetare, vilket kan påverka deras möj­lighet att fullt ut njuta av och återhämta sig under semestern.

Det finns alltför många vuxna och barn som inväntar sommaren med vånda. Insam­lingar till pedagogerna, skolbaler och exa­menskläder kostar pengar innan sommaren, under sommarlovet försvinner skolfrukost, lunch och mellanmål, mål som måste tillbe­redas hemma och vidare reser kompisar bort med sina familjer till dyra resmål. De ekonomiska klyftorna i samhället syns som tydligast när en utgift som glass till alla barn en dag på stranden känns som höjden av lyx. Att hitta på roliga saker att göra under sommaren, som inte kostar pengar, kan också vara svårt (framför allt om man inte har någon ork).

Innan sommaren kommer de jobbiga frågorna: ”vad ska du göra i sommar?”, ”vart ska ni åka på semester?” och efter sommaren samma frågor men i ett annat tempus: ”vad gjorde du i sommar?”, ”vart åkte ni på semester?”. Ibland tvingas bar­nen skriva en uppsats innan eller efter sommaren på temat och det kan vara tufft och ångestfullt.

För sex år sedan, när mina barn var sex respektive tre år gamla, läste jag ”Hemma hela sommaren” för dem. Barnboken är skriven av författaren Elin Johansson med illustrationer av Ellen Ekman och är en uppföljare till ”Veckan före barnbidraget” (en bok som fick mig att gråta). ”Hemma hela sommaren” handlar om en ensamstå­ende mamma och hennes dotter och att de inte har råd att åka på semester:

”Vad ska ni göra i för roligt i sommar? frå­gar fröken. Vi ska till Legoland, till Thailand, på Vattenland, svarar alla andra. Vi ska på safari, säger jag. Men egentligen är det inte sant, för mamma säger att vi ska ha hemma­sommarlov och bara vara här. Hon säger att vi kan ha kul ändå, bada och kanske sova på balkongen om det blir fint väder. Men sen ångrar hon sig och rotar fram ett tält, storm­kök och campinggrejer. Och så cyklar vi ut på safari, bara hon och jag”.

Det är en charmig och insiktsfull barn­bok som påminner oss om att de bästa stun­derna av livet ofta är de enklaste. Boken visar att lycka och äventyr inte nödvändigt­vis kräver pengar.

Det finns tips och tricks hur man kom­mer billigare undan under sommaren; att köpa fyra styckglassar kostar över 100 kro­nor och ännu dyrare blir det om man väl­jer kulglass eller mjuklass. Mitt bästa tips är att ha glass i mattermos när man ska till stranden. Men... mitt glasstips är en pas­sus. Den här texten handlar inte om tips och tricks utan om ojämlikheten som ökar i vårt samhälle.

Vi vet alla att pengar underlättar, pengar är frihet och pengar minskar den ekono­miska stressen som många arbetare känner. Pengar innebär bland annat en ”riktig” semester med allt vad det innebär, och i och med en ”riktig” semester slipper barnen ljuga och/eller skämmas när de får frågan ”vad gjorde du i sommar?”.

 

P.S. Lägg därtill en av de viktigaste frågorna som fackförbunden just nu driver, arbetstids­förkortning – en fråga som handlar om att kroppen ska orka med och om mer tid för familjen.

 

Alexandra Einerstam, väktare och skribent